29 Temmuz 2012 Pazar

Makas nasıl kullanılır

BELLEME (ÖĞRENME) AŞAMASI 2

Öğretmen veletlere örnek olaraktan ;başparmağını makasın bir gözüne başka parmağını da diğer gözüne sokarak ağzı aç,ağzı kapa hareketlerini gerçekleştirir. Sonradan çocuklara makasları vererek benzer manevraları yapmalarını temin eder.

Öğretmen ya bir kartpostalı yahut çember yöntemini çocuğun gözleri önüne getirerek makasın ağzıyla kağıttan nasıl bölümler temin edeceğini belirtir. Bu arada bi hayli karşılaştırmada meydana getirilebilir makas acıkmış hadi karnını doyuralım ağzı aç,hamm,ağzı kapa…bu işlemde çocuğun makas tuttuğu kolun dirseğinin kalkmamasına önem verilmelidir.

KAVRAMA SÜRECİ 4

Bu aşamadaki hedefimiz şeritlerden ufak taraflar kesebilmektir. Bu nedenle 1 elle makası açın, başka elle de kesilmeye benzeyen sahada kağıttan ayrılmış şeridi tutun, makasın ağzını açın ve mutlak. Çocukların bunları yapmasına fırsat tanıyın.

ÖĞRENME SÜRECİ beş

AMAÇ:Kalın çizgiler kesme: Öğretmen gayeye uygun iş sayfasını hazırlar. çalışma sayfasındaki çizgiler makasın kesme yerinden yüksek olmamalı ve çocuk bir defada kesebilmelidir. Öğretmen çocuğa numune olaraktan yönergeler sağlar;makasın ağzını aç,kesmeye başla,keserken kalın çizgide dur…Bu çalışmada önemli olan tam çizgilerin üstünden kesiyor olabilmek değil çocuğun kalın bitiş çizgisinde durabilmesidir.

ÖĞRENME AŞAMASI 6

GAYE: Düz 1 hat üstünden uzun şeritler kesme: bu iş için öğretmen 6cm genişliğinde yirmi ya da 30cm uzunluğunda kağıtlar hazırlayabilir. Belirlenen kağıtların eksiksiz ortasına kalınca bir hat çizer ve mütenasip yönergelerle çalışmasını devam ettirir. makasın ağzını aç ve tam kapatmadan çizgi üzerinde sonlarına varana kadar kes.

ÖĞRENME AŞAMASI 7

MAKSAT: Dik dörtgen kesme: bu çalışma için kalınca bir kağıdın orta kısmına bir dik dörtgen çizilir. Öğretmen, evlatlara kesmeye nerden başlanacağını gösterir. Köşeleri kesme aşamasına fazla ehemmiyet verilmez (bu aşama daha sonra öğretilecektir). Kesme işlemi köşeye gelindiğinde ordan dönülmeyerek kağıdın sonlarına kadar üretilir.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 8

MAKSAT: Eğik hat yukarısından kesme: Bu iş için üstünde eğik çizgilerin var olduğu rastgele 1 kartpostal yahut üstünde eğik çizgilerin var olduğu bir çalışma sayfası faydalanılabilir ya da alt taraftaki resimden 1 çıktı alın. Çocuklara bu çalışmayla yap-boz yapabilecekleri de ifade edilebilir. Bu basamakta makas değil, kesilecek çizgi yassı olarak makasın önünde kalır. evvel dış çizgiler,sonra eğik çizgiler biçilir.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 9

MAKSAT: Dış çizgiden içeriye hakiki kesebilme: bu iş için öğretmen vaktiyle 1 numune hazırlayarak çocukların zihninde birşeyler oluşmasını karşılar. Bu çalışmada çocuklarla beraber hareket edilir. Önce dik dörtgen kesilir sonra kalın çizgiden ince çizgilere kadar biçilir. Çocuklar kesme sürecine başlayınca öğretmen ke ke ke en bitiminde da kes diyebilir ki çocuklar çizginin bitiminde zamanında dursun.

BELLEME (ÖĞRENME) AŞAMASI on

GAYE:Köşe kesme: Bunun için veletlere kare,dik dörtgen vebenzeri. köşeli şekiller evvelden çizilip verilebilir. Çocuklar önce kareleri çizgi yüzünden değil kabaca dışından kesebilirler. Köşelerde kağıt makasın önüne yassı olaraktan ulaşana dek çevrilir ve 1 sonraki köşeye dek biçilir (Çocuklar çoğunlukla kağıt yerine makası çevirirler)

KAVRAMA SÜRECİ 9

AMAÇ: Keskin olmayan köşeyi kesme: Öğretmen bu süreçte kartpostal vebenzeri. 1 iş yapabilir böylece süreç bitiminde meydana bir ürün çıkmış olur. Eğik çizgi çocuklarla köşeye kadar kesilebilir,peşinden kağıt düz hat makasın önüne ulaşana kadar çevrilir ve kesmeye devam edilir. Bu arada kesmeye hangi taraftan başlanıldığı önemli değildir. mühim olan çizgilerin düz tarzda makasın ilerisinde olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı