29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem fiyatları

İnsanlık duygu yahut kimi düşüncelerini aktarmak için yazı kullandığından beri kalem kullanır. Yani kalemlerin tarihi yazının tarihsel kadar eskidir diyebiliriz. Yazı yazmak için söylenen kalemlerin bir çeşidi de tüy kalemlerdir. Bunlar genelde kuş tüyünün makale yazılması maksadıyla yararlanılmaya koyunuldu. şimdilerde bu cins kalemlerin makamını dolmakalemler aldığı için ama nostalji olsun adıyla kullananlarda vardır.

Dolma kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapımı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapılışı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

İnsanlar, tarihin birinci çağlarından yola çıkarak, kil tarafları, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. altı inci yüzyıldan ondokuz. yüzyılın başına dek yazma vazifesi için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden kullanılmıştır. Tüy, ucu sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. bilhassa kaz tüyü kalem harika kaleme aldığı için, 1830 a dek kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Faydalanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü zarif olan tüy kalemler, yazmaya hemen hemen elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri hemen hemen kullanışlı olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım süreci üretilirdi.

Kuş tüyü kalemleri bulunduğumuz çağda pek kullanılmamaktadır.Ancak filmlerde yada belgesellerde bu kalemlere rast gelmek mümkün.Birtakım otantik ve tarihi mal (eşya) satış yapan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri bulmak mümkündür.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. yapılmaktadır.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için en düşük 10 güne lüzum olur ve umimiyetle daha fazla dayanıklı hale getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise diğerlerine nazaran daha kıymetli olurmuş. Ardından yazana kolaylık olsun diye taraf kısımdaki tüyler alınır, ucu 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin negatif yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için çok itina ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi 1'i kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir yada yazmış olduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapılışı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler çok basit 1 bünyeye ve düzeneğe maliktir.Bu kalemler sadece kuşun tüyünden oluşmaktadır.Büyük kuşların tüyünün otomatik olarak düşmesi sonucu yahut kuşların tüylerinin koparılması sonucunda edinilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yada kanat tüyünden elde edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha çok olağan ve faydalı bulunması açısından sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım aşaması imal edilirdi.

En kıymetli Tüykalemler, ilkbaharda hayat dolu kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki ilk beş tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış tarafa doğru kavisli bulunduğundan, özellikle sağ elle yazanlar için yaraşır açıyı sağlarmış. Zor var olduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli numuneleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi hemde horoz tüyleri de uzun süre kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Esasen ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı