29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem fiyatları

İnsanlık duygu veya kimi düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından bu yana kalem kullanır. Yani kalemlerin tarihi yazının tarihi dek eskidir diyebiliriz. Yazı yazmak için kullanılan kalemlerin 1 nevi de tüy kalemlerdir. Bunlar genellikle kuş tüyünün yazı yazılması gayesiyle faydalanılmaya koyunuldu. şimdilerde bu cins kalemlerin vaziyetini dolmakalemler edindiği için ama nostalji olsun ismiyle kullananlarda vardır.

Dolma kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapımı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihi

kişiler, tarihin birinci çağlarından yola çıkarak, kil bölümleri, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle yazı yazmışlardır. altı inci yydan ondokuz. yüzyılın başına dek yazma misyonu için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden faydalanılmıştır. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. bilhassa kaz tüyü kalem harika yazdığı için, 1830 a dek kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Yararlanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü ince olan tüy kalemler, yazmaya hemen hemen elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri pek yararlı olmamakla birlikte mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene dek yazım süreci üretilirdi.

Kuş tüyü kalemleri günümüzde pek kullanılmamaktadır.Ama filmlerde yahut belgesellerde bu kalemlere rast gelmek muhtemel.Kimi otantik ve tarihsel eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri bulmak olasıdır.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. gerçekleştirilmektedir.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için minumum 10 güne lüzum olur ve genellikle daha fazla dayanıklı hale getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise diğerlerine bakarak daha kıymetli olurmuş. Peşinden yazana kolaylık olsun adıyla uç kısımdaki tüyler temin edilir, ucu bir bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin menfi yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için çok itina ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi 1'i kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir veya yazmış bulunduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapılışı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler fazla kolay bir yapıya ve düzeneğe maliktir.Bu kalemler sadece kuşun tüyünden oluşmaktadır.Büyük kuşların tüyünün kendi kendine düşmesi sonucu veya kuşların tüylerinin koparılması neticesinde elde edilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yada kanat tüyünden temin edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin tarafı sivriltilirdi.Daha insicamlı (düzgün) ve işe yarar olması açısından sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım aşaması imal edilirdi.

En değerli Tüykalemler, ilkbaharda canlı kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki birinci beş tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dışa doğru kavisli bulunduğundan, özellikle sağ tarafa olan el ile yazanlar için yaraşır açıyı sağlarmış. Zor bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli modelleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi hemde horoz tüyleri de büyük zaman kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Esasen ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı