29 Temmuz 2012 Pazar

Çocuklara Makas Eğitimi

ÖĞRENME AŞAMASI 2

Öğretmen evlatlara numune olarak ;başparmağını makasın 1 gözüne diğer parmağını da öbür gözüne sokarak ağzı aç,ağzı kapa hareketlerini yapar. Sonradan veletlere makasları paylaştırarak aynı hamleleri yapmalarını temin eder.

Öğretmen ya 1 kartpostalı veya çember usulünü küçük çocuğun önünde tutarak makasın ağzıyla kağıttan ne şekilde taraflar sağlayacağını sergiler. Bu arada çok fazla benzetmede gerçekleştirilebilir makas acıkmış hadi karnını doyuralım ağzı aç,hamm,ağzı kapa…bu süreçte çocuğun makas tuttuğu kolun dirseğinin yükselmemesine özen gösterilmelidir.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 4

Bu süreçteki hedefimiz şeritlerden ufak taraflar kesebilmektir. Bunun için bir elle makası açın, diğer el ile de kesilmeye benzeyen sahada kağıttan ayrılmış şeridi tutun, makasın ağzını açın ve kati. Çocukların bunları yapmasına şans tanıyın.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 5

AMAÇ:Kalın çizgiler kesme: Öğretmen amaca uygun iş sayfasını belirler. çalışma sayfasındaki çizgiler makasın kesme yerinden büyük olmamalı ve çocuk 1 kezde kesebilmelidir. Öğretmen çocuğa model olaraktan yönergeler verir;makasın ağzını aç,kesmeye başla,keserken kalın çizgide dur…Bu çalışmada mühim olan kusursuz çizgilerin yukarısından kesiyor olabilmek değil çocuğun kalın bitiş çizgisinde durabilmesidir.

KAVRAMA SÜRECİ 6

MAKSAT: Düz 1 çizgi yukarısından yüksek şeritler kesme: bu çalışma için öğretmen 6cm genişliğinde yirmi ya da 30cm uzunluğunda kağıtlar hazırlayabilir. Ayarlanan kağıtların kusursuz ortasına kalınca bir hat çizer ve yakışır yönergelerle çalışmasını devam ettirir. makasın ağzını aç ve tam kapatmadan çizgi üzerinde bitimine varana kadar kes.

KAVRAMA AŞAMASI yedi

AMAÇ: Dikdörtgen kesme: bu iş için kalınca bir kağıdın orta kısmına bir dik dörtgen çizilir. Öğretmen, çocuklara kesmeye nerden başlanacağını gösterir. Köşeleri kesme aşamasına çok itibar verilmez (bu aşama sonra öğretilecektir). Kesme işlemi köşeye gelindiğinde ordan dönülmeyerek kağıdın sonuna kadar gerçekleştirilir (yapılır).

ÖĞRENME SÜRECİ 8

MAKSAT: Eğik çizgi üstünden kesme: Bu çalışma için üstünde eğik çizgilerin var olduğu herhangi bir kartpostal ya da üstünde eğik çizgilerin var olduğu 1 çalışma sayfası kullanılabilir veya aşağıdaki resimden 1 çıktı alın. veletlere bu çalışmayla yap-boz yapabilecekleri de söylenebilir. Bu aşamada makas değil, kesilecek çizgi yatay olarak makasın önünde kalır. önce dış çizgiler,daha sonra eğik çizgiler kesilir.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 9

MAKSAT: Dış çizgiden içeriye doğru kesebilme: bu çalışma için öğretmen eskiden bir numune hazırlayarak çocukların zihninde birşeyler oluşmasını karşılar. Bu çalışmada çocuklarla beraber hareket edilir. evvel dik dörtgen biçilir daha sonra kalın çizgiden ince çizgilere dek biçilir. Çocuklar kesme usulüne başlayınca öğretmen ke ke ke en bitiminde da kes diyebilir ki çocuklar çizginin sonunda zamanında dursun.

ÖĞRENME SÜRECİ on

AMAÇ:Köşe kesme: Bu nedenle çocuklara kare,dikdörtgen vebenzeri. köşeli şekiller eskiden çizilip verilebilir. Çocuklar evvel kareleri çizgi yüzeyinden değil kabaca dışından kesebilirler. Köşelerde kağıt makasın önüne düz olarak varana dek çevrilir ve bir sonraki kıyıya dek biçilir (Çocuklar genellikle kağıt alanına makası çevirirler)

KAVRAMA SÜRECİ 9

GAYE: Keskin olmayan köşeyi kesme: Öğretmen bu süreçte kartpostal vb. bir çalışma yapma olanağı yakalayabilir böylece süreç bitiminde ortaya 1 malzeme çıkmış olur. Eğik hat çocuklarla kenera kadar kesilebilir,arkasından kağıt düz çizgi makasın önüne ulaşana dek çevrilir ve kesmeye devam edilir. Bu arada kesmeye ne gibi kısımdan başlanıldığı ehemmiyetli değil. önemli olan çizgilerin düz biçimde makasın ilerisinde olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı