29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem modelleri

İnsanlık duygu veya bazı düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından beri kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihsel yazının tarihsel kadar eskidir diyebiliriz. Makale yazmak için kullanılan kalemlerin 1 çeşidi de tüy kalemlerdir. Bunlar çoğunlukla kuş tüyünün yazı yazılması amacıyla kullanılmaya başlandı. Şimdilerde bu tür kalemlerin vaziyetini dolmakalemler elde ettiği için lakin nostalji olsun diye kullananlarda vardır.

Dolma kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

kişiler, tarihin birinci çağlarından yola çıkarak, kil kısımları, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle yazı yazmışlardır. altı inci yydan 19. yüzyılın başına kadar yazma işi için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden faydalanılmıştır. Tüy, ucu sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. özellikle kaz tüyü kalem hoş yazdığı için, 1830 a dek kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Kullanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü kibar olan tüy kalemler, yazmaya çok elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri pek yararlı olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım aşaması yapılırdı.

Kuş tüyü kalemleri bulunduğumuz yılda pek kullanılmamaktadır.Fakat filmlerde yada belgesellerde bu kalemlere rast gelmek mümkün.Bazı otantik ve tarihi eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri bulmak muhtemeldir.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. ifa edilmektedir.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için en düşük 10 güne lüzum olur ve umimiyetle daha çok dayanıklı vaziyete getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise başkalarına göre daha fazla kıymetli olurmuş. Peşinden yazana kolaylık olsun adıyla uç kısımdaki tüyler elde edilir, ucu bir bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için bir oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin olumsuz yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için çok itina ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi birisi kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir ya da yazmış var olduğu tüm metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapılışı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler çok kolay 1 yapıya ve düzeneğe ehildir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Çok büyük kuşların tüyünün kendi kendine düşmesi sonucu ya da kuşların tüylerinin koparılması akıbetinde edinilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden veya kanat tüyünden alınır.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha kusursuz ve yararlı bulunması cihetinden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım süreci üretilirdi.

En kıymetli Tüykalemler, ilkbaharda hayat dolu kuşlardan alınan, sol kanadın ötesindeki ilk 5 tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış kısma doğru kavisli var olduğundan, özellikle sağ el ile yazanlar için yaraşır açıyı sağlarmış. Zor ait olduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli modelleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de uzun vakit kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Zaten ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı